Lennart lever livet igen

Extrem trötthet, andningssvårigheter och en ständig känsla av att vara sjuk. Så såg vardagen ut för affärsmannen Lennart Jägerståhl. Det han trodde var en ”vanlig infektion” visade sig vara potentiellt livsfarlig hjärtflimmer och hjärtsvikt. I dag har Lennart fått sitt liv tillbaka med hjälp av s.k. ablation på GHP Arytmi Center i Stockholm.

– Jag är oerhört tacksam för att jag fick komma hit och träffa den läkare och expert som gjort min situation så mycket bättre – ja, förmodligen räddat mitt liv, säger Lennart Jägerståhl.

Det hela började för ungefär åtta år sedan. Lennart, som alltid varit vältränad och sportat mycket och haft ett intensivt yrkesliv där han rört sig i näringslivets hetluft på ledande positioner, kände sig helt plötsligt orkeslös. Han höll på att starta upp en egen verksamhet i Schweiz och jobbade uppåt 80 timmar i veckan.

Men de ständiga problemen med luftrören och bihålorna och känslan av att hela tiden vara trött satte stopp för hans planer. Ett vanligt läkarbesök ledde till ambulanstransport direkt till sjukhus med hjärtflimmer och grav hjärtsvikt. Här blev han liggande i flera veckor…

– Min sjukdom kom som en blixt från en klar himmel och blev ett uppvaknande. Jag har aldrig varit sjuk och hade heller inte tid att vara det, berättar Lennart som behandlades med elkonvertering och ett batteri av mediciner.

Flimret kom dock tillbaka och Lennart mådde fortfarande inte bra. Han hade hört talas om ablation – en metod där det område i hjärtat som orsakar flimret helt enkelt bränns bort eller isoleras med hjälp av ett instrument som förs in via ljumsken. På den tiden fanns inget privat alternativ som erbjöd ablation, så Lennart tog själv kontakt och beviljades behandling av läkaren Fariborz Tabrizi. Ingreppet genomfördes på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och senare även vid två ytterligare tillfällen på GHP Arytmi Center Stockholm eftersom Fariborz hade börjat jobba här.

– Läkaren sa att jag var i extremt dåligt skick och att det konstanta flimret hade frestat hårt på mitt hjärta. Utan hans expertis hade jag förmodligen inte levat idag, berättar Lennart som säger att han är fått ett fantastiskt omhändertagande på GHP Arytmi Center Stockholm som varit både personligt och professionellt.

Nu kan jag göra vad jag vill

I dag har Lennart Jägerståhl fått sitt liv tillbaka och är helt friskförklarad. Hjärtat slår med lugna slag och energin har återvänt. Nu kan han vandra, åka skidor, spela golf och resa helt obehindrat och inom kort flyttar han till Schweiz.

– Det är helt fantastiskt att ha hälsan igen. Nu kan jag göra vad jag vill, säger han med ett leende på läpparna.


Text: Pia Hellsing
Photo: Pia Hellsing

Hela vardagslivet påverkades

27-åriga isländskan Björk Odinsdottir kan nu leva sin dröm. Hon tävlar i crossfit på internationell elitnivå och i vintras var hon en av gladiatorerna i TV4s lördagsunderhållning. Hon har inte ont någonstans. Men så har det inte alltid varit.

Läs mer om Björk

Nu kan jag göra vad jag vill

Extrem trötthet, andningssvårigheter och en ständig känsla av att vara sjuk. Så såg vardagen ut för affärsmannen Lennart Jägerståhl. Det han trodde var en ”vanlig infektion” visade sig vara potentiellt livsfarlig hjärtflimmer och hjärtsvikt. I dag har Lennart fått sitt liv tillbaka med hjälp av s.k. ablation på GHP Arytmi Center i Stockholm.

Läs mer om Lennart

Helhetsperspektivet påskyndade läkningen

Det började med ett ryggskott för fjorton år sedan. Trots flera års behandling hos kiropraktor ökade besvären. För Bosse Mårtensson blev smärtorna till slut outhärdliga. Vändningen kom 2007 då han opererades på Stockholm Spine Center. I dag är han tillbaka på jobbet som brandman, så gott som smärtfri.

Läs om Bosses väg tillbaka

Jag har bara bara varit sjukskriven två veckor

Efter axeloperation och rehabiliteringsträning på Ortopædisk Privathospital Aarhus (OPA) är Peter Holm Nielsen nu tillbaka på cykeln och i löparskorna.

Läs mer om Peter