Aktiv rehabiliteringsträning

Efter axeloperation och rehabiliteringsträning på Ortopædisk Privathospital Aarhus (OPA) är Peter Holm Nielsen nu tillbaka på cykeln och i löparskorna.

43-årige Peter körde omkull när han var ute och cykeltränade förra året – i 40 kilometer i timmen. Det kostade honom ett avslitet ledband i ena axeln. Efter operation och rehabiliteringsträning är han nu tillbaka med full styrka både på pedalerna och i sina löparskor. Efter cykelolyckan kom Peter till akuten där hans arm placerades i band. Men axeln fortsatte att göra ont, och via sin sjukvårdsförsäkring remitterades Peter till OPA.

– Det var en mycket positiv upplevelse. Läkaren var jätteduktig, och två timmar efter att jag hade kommit in på OPA kunde jag åka hem igen med en skruv i axeln, säger Peter. Omsorg är nyckelordet.

– Jag kände mig fantastiskt väl omhändertagen av ”min” sjuksköterska och den övriga personalen på OPA. För det första ringde narkosläkaren till mig kvällen före operationen. Han berättade i detalj om den bedövning jag skulle få och om operationsförloppet. Det gjorde mig trygg och gav mig möjlighet att ställa frågor. När jag vaknade upp ur narkosen efter ingreppet kom både kirurgen och en sjukgymnast och såg till mig, och sjukgymnasten gav mig några hemövningar. Dagen efter operationen ringde dessutom en sjuksköterska från OPA för att fråga om allt var bra med mig. Det kallar jag omsorg om patienterna, säger Peter.

Han är produktionstekniker, bor i Århus och är deltidspappa till två tonårsbarn.

Jag har bara bara varit sjukskriven två veckor

Aktiv rehabiliteringsträning

När det ledband i axeln som fäster på nyckelbenet hade vuxit ihop tog man bort den fem centimeter långa skruven från Peters axel – och han fick med sig skruven hem som minne. Peter är en mycket aktiv motionär på sin fritid. Han tränar varje dag och har bland annat deltagit i många cykeltävlingar och genomfört tre maratonlopp. För honom var det därför högprioriterat att få vara med och bestämma tidpunkten för operationen, så att den så lite som möjligt skulle gå ut över ”cykel- och löpsäsongen” och så att rehabiliteringsträningen kunde kombineras med Peters normala träning under vintersäsongen.

– Sjukgymnasten på OPA gav mig några övningar som jag började göra hemma några dagar efter operationen. Sedan dess har jag tränat axeln både på gym och på OPA. Mitt försäkringsbolag betalade för tio behandlingar hos sjukgymnast på OPA, och det var väldigt bra att få kunnig vägledning och kontroller. Idag kan jag röra armen normalt och helt utan smärtor och vad som är mycket viktigt i det här förloppet är att jag har bara varit sjukskriven i två veckor från mitt arbete, säger Peter.

Hela vardagslivet påverkades

27-åriga isländskan Björk Odinsdottir kan nu leva sin dröm. Hon tävlar i crossfit på internationell elitnivå och i vintras var hon en av gladiatorerna i TV4s lördagsunderhållning. Hon har inte ont någonstans. Men så har det inte alltid varit.

Läs mer om Björk

Nu kan jag göra vad jag vill

Extrem trötthet, andningssvårigheter och en ständig känsla av att vara sjuk. Så såg vardagen ut för affärsmannen Lennart Jägerståhl. Det han trodde var en ”vanlig infektion” visade sig vara potentiellt livsfarlig hjärtflimmer och hjärtsvikt. I dag har Lennart fått sitt liv tillbaka med hjälp av s.k. ablation på GHP Arytmi Center i Stockholm.

Läs mer om Lennart

Helhetsperspektivet påskyndade läkningen

Det började med ett ryggskott för fjorton år sedan. Trots flera års behandling hos kiropraktor ökade besvären. För Bosse Mårtensson blev smärtorna till slut outhärdliga. Vändningen kom 2007 då han opererades på Stockholm Spine Center. I dag är han tillbaka på jobbet som brandman, så gott som smärtfri.

Läs om Bosses väg tillbaka

Jag har bara bara varit sjukskriven två veckor

Efter axeloperation och rehabiliteringsträning på Ortopædisk Privathospital Aarhus (OPA) är Peter Holm Nielsen nu tillbaka på cykeln och i löparskorna.

Läs mer om Peter