Vi vill dela med oss av vår kunskap

2012-05-01

I våra nyhetsbrev kommer vi att varje gång kunna erbjuda en medicinsk sammanfattning kring ett ämne. Områdena kommer att variera och önskar ni veta mer om ett ingrepp eller diagnos kontakta oss gärna så att vi kan hjälpa till att sprida våra kunskaper. Allt för att vi tillsammans ska kunna erbjuda våra gemensamma patienter en vårdkedja i toppklass.

En uppdatering från Kirurgkliniken Stockholm, på Sophiahemmet. Ljumskbråck kan definieras som en förvärvad defekt i bukväggen resulterande i herniering (utbuktning) av bukhinna, ibland med tarminnehåll eller oment (tarmförhänge). Ljumskbråcken indelas i laterala, mediala, och femoralbråck. Laterala och mediala finner man i inguinalkanalen (ljumskkanalen) medan de femorala bråcken kommer ut nedanför ljumskligamentet medialt(innanför) om nerv, artär och vensträngen.

I Sverige opereras cirka 18 000 personer varje år för ljumskbråck och det är därför den enskilt vanligaste operationen på svenska sjukhus. Operationen är vanligare hos män som har en medfödd svaghet i ljumskkanalen därför att testiklarna, som anläggs i bukhålan under fosterstadiet och sedan vandrar ner längs bukväggens baksida via ljumskkanalen till scrotum (pungen), skapar en ”väg” som kan utvecklas till bråck. Hos kvinnor går i ljumskkanalen ett stödjande ligament för livmodern (ligamentum teres uterii). Det ger också hos kvinnor en viss, men inte lika uttalad medfödd svaghet i ljumskkanalen. Hos båda könen är laterala och mediala bråck vanligast, men hos kvinnor utgör andelen femorala bråck en ganska stor andel av de totala ljumskbråcken.

Redan under det gamla Egyptiska väldet kunde man operera ljumskbråck. En kunskap som sedan föll i glömska för att återkomma under senare delen av 1800-talet när eternarkosen var introducerad. (1846 i Boston gjordes den första operationen i eternarkos). En Italiensk kirurg, Bassini presenterade en metod att operera ljumskbråck i sin avhandling från slutet av 1800-talet. Metoden användes sedan ända fram till 1990-talet i Sverige som den vanligaste använda vid operation för ljumskbråck. Från 1990-talet och framåt har introducerats;

1. Nätplastiker vid öppen operation (främre nätplastik enligt Lichtenstein)

2. Laparoskopisk operation för ljumskbråck
a) TAPP Trans Abdominell Plastik
b) TEP Total Extraperitoneal Plastik

Under de senaste 15 åren har TEP vunnit mer och mer mark i Sverige och är nu den vanligaste laparoskopiska tekniken hos oss. Det är alltså en preperitoneell plastik med nät. Under de senaste åren har en viss återgång till öppen preperitoneell teknik skett. Idag ska alla bråckopererande enheter ha kompetens att utföra preperitoneell operation, antingen öppet eller laparoskopiskt.
Patienter som ska opereras med den preperitoneella tekniken är;
1. Patienter med recidivbråck efter öppen främre nätplastik

De som ska opereras med laparoskopisk preperitoneell teknik är;
1. Patienter med bilaterala (båda sidor) bråck
2. Kvinnor med ljumskbråck (pga viss risk för femoralbråck)

 

bosse
Bo Westman, Specialist i Kirurgi, M.D. på Kirurgklinken Stockholm.

Bo Westman Specialist i kirurgi, M.D. Kirurgkliniken Stockholm, Sophiahemmet. Med hög service och integritet vill vi på Kirurgkliniken Stockholm på Sophiahemmet kunna erbjuda era patienter den allra bästa vården vad det gäller att diagnostisera, operera och följa upp patienter med bråck. Majoriteten av våra operationer cirka 350/år är olika bråckoperationer.


Vid frågor/funderingar, kontakta gärna:
Anna-Kaija Grönblad / VD Kirurgkliniken Stockholm  
Tel: 08-406 28 53 
Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
Hemsida: www.kirurgkliniken.se